Hoera; een eigen onderneming. En nu?

Veel mensen vragen mij hoe ik erbij kwam om een eigen bedrijf te starten. Hoe het gaat na de eerste maanden als zelfstandige? Of mijn ideeën al vorm krijgen? Of ik het leuk vind? In deze blog vertel ik je alles over het starten van Kijk Op Kasten. 

De oriëntatie

Het begon weer te kriebelen. In januari dit jaar kwam ik thuis van werk en ik dacht na over de dag. Wat heb ik vandaag bereikt? Wat vind ik daarvan? Hoe zie ik mezelf over een tijdje? Ik keek rond in de huiskamer en mijn ogen bleven hangen op de boekenkast. In deze boekenkast staan boeken van mensen die mij inspireren. Mensen die ‘out of the box’ durven te denken. Mensen met een bepaalde visie op een bedrijf. Maar ook boeken over allerlei onderwerpen waarin ik interesse heb. Zo vind je dingen over marketing, website-ontwikkeling, grafisch ontwerp en natuurlijk veel over hout. Maar op één boek viel mijn oog speciaal, een boek over ondernemen. En juist dat onderwerp sprak mij die avond weer aan. Weer ja, want het boek dat was inmiddels alweer vijf jaar oud geworden. 

Ik las het boek met een stappenplan hoe je het beste een onderneming kan opstarten. Niet de dingen die je allemaal moet regelen, nee dit boek ging meer over de motivatie om een onderneming te starten.  En is die motivatie dan voldoende aanwezig om het daadwerkelijk te doen? En hoe pak je dan dan aan? En is er een terugweg? Of een buffer? Wat vind je partner ervan? Hoe ziet het er voor je vaste lasten dan uit? Dat soort vragen werden vanaf dat moment op papier beantwoord. 

De droom

Het was het moment om ook de droom op papier te zetten. Ik boekte een lange vakantie om het hoofd leeg te maken. En nam de tijd om er met andere mensen over te praten.  Ik belegde een vergadering met mijn vriendin en pitchte mijn idee. Ook bedacht ik een manier om toch inkomsten te kunnen behouden. Soms ben ik ontzettend eigenwijs en wil het liefste zelf alles kunnen. Ik merkte dat je sommige dingen aan andere mensen moet overlaten om daadwerkelijk vooruit te kunnen. In het verleden had ik namelijk al eens geprobeerd zelf te programmeren. Hoewel deels gelukt, had ik niet de kennis om echt de volgende stap(pen) te zetten. Toch zat die droom, die geheel afhankelijk is van die programmeerkennis, als vast blok in mijn gedachte. Het moet en zou een configurator worden. En die basis is hiervoor inmiddels gelegd! Verder haal ik enorm veel energie en plezier uit het helpen van mensen in de interieurbouw. Ik ben iemand die makkelijk praat en duidelijk dingen kan uitleggen. Mijn bron van inkomsten is verzekerd doordat ik nog steeds mijn kennis van imos 3D/WoodCADCAM met andere mensen kan delen.

Mijn bron van inkomsten is verzekerd doordat ik mijn kennis van imos 3D/WoodCADCAM met andere mensen kan delen door het aanbieden van mijn diensten in de vorm van engineering, consultancy en trainingen.
Alexander van der Linden
imos CAD/CAM specialist

Focus

Het is belangrijk om in het begin doelen te stellen. Alles gaat op zijn eigen moment. Je moet nadenken over super veel dingen. Ik heb daar een lijst van gemaakt en je mag het zo hebben als je wilt. Op die lijst staan alle dingen die je moet regelen als ondernemer. De financiën, verzekeringen, licenties, promotiemiddelen, auto. Noem maar op! Het is vooral heel belangrijk om te focussen. Maak iets af, blijf niet te lang hangen (dit is vooral voor mij nog wel eens moeilijk). En wees niet te precies. Ik kan mijzelf bijvoorbeeld uren verliezen in pixels op een website. Doe dat niet!  Verder moet je goed nadenken wat je wil zeggen. Hoe wil je jezelf neerzetten? Hoe zien mensen jou?  Wat wil je belichten (of juist niet)? En waar dien je rekening mee te houden als je het hebt over je arbeidsverleden.

imos als eerste opdrachtgever

Ik heb met mijn oud-werkgever afgesproken dat ik bepaalde oud-klanten mag helpen en sommige niet. Dit zogenaamde concurrentiebeding lijkt in het begin vervelend maar geeft duidelijk aan wat wel én wat niet mogelijk is. Uiteindelijk zie ik mijzelf als ambassadeur voor de imos software, en dat is heel wat waard! Inmiddels zijn er al aardig wat mensen uit mijn netwerk geweest die begeleiding hebben geboekt. En dat is natuurlijk altijd leuk. Leuk dat oude-contacten het kunnen waarderen dat juist jij over de vloer komt. Ik vind het echt heel fijn dat ik de service kan bieden zoals ik dat graag zie en dat op de manier dat bij de klant past. Met regelmaat stuur ik even een berichtje naar de klanten die me reeds geboekt hebben. “Hee, ik heb dit gezien, is dat wat voor jullie?” Of ik heb hier een man die iets wil laten produceren, “kan dat bij jou?”. Dat is de meerwaarde van een kleine zelfstandige ondernemer die ik kan bieden. In die manier van werken geloof ik in. Een stukje ‘ouderwetse’ service.

Waar moet je op letten?

Waar je wellicht voor moet oppassen is de tijd die je te besteden hebt in een week. Op dit moment gaat het misschien zelfs iets te goed. Ik heb een bijna volle agenda! Ik ben momenteel namelijk ingehuurd als freelancer bij de softwareleverancier van imos en WoodCADCAM. Hier werk ik op het hoofdkantoor van imos in Herford  (Duitsland) en schrijf ik handleidingen voor de nieuwe CAM module en ondersteun ik klanten en/of projecten waar ik kan. Fijn te zien dat de leverancier van de software jou kan gebruiken om zijn klanten te ondersteunen, wereldwijd!

Verdien je ook nog wat?

Ja hoor. Maar ik investeer ook nog wel veel. Het is supertof om nieuwe dingen te leren. Nieuwe dingen te doen. Ik vind het fijn om met mensen bezig te zijn en dat te doen op mijn manier. Ook voel ik mij gesteund in alle positieve reacties en de boekingen die via mijn website worden gedaan.  Maar het is ook altijd nog leuk om met software bezig te zijn die je al kent. De nieuwe versie imos iX 2019 bijvoorbeeld, die is op sommige vlakken totaal vernieuwd. Het is echt een uitdaging om mensen te helpen deze nieuwe variant van de CAD/CAM software te laten gebruiken.

Heb jij tips?

Heb jij tips wat ik zeker niet moet vergeten? Mis je iets in dit verhaal? Heb je een vraag? Kom in contact! Sparren kan altijd!

Wil je altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief.

imos 3D CAD CAM consultant

Meer informatie?
Even bellen?
Afspraak maken?