FixChip voor imos

De FixChip voor imos is een ideaal meubelbeslag voor CNC/nestingmachines. Deze verbinder heeft een horizontale verbinding maar kan door het gebruik van slim gereedschap met enkel verticale bewerkingen worden uitgevoerd. Dit maakt dit een ideale verbinder voor CNC machines zonder dat er een speciale aggegraat hoeft te worden aangekocht.

Over de FixChip

De FixChip is gemaakt door het bedrijf FixChip naar een idee van Tom Smeets. Volgens FixChip heeft deze verbinder de volgende voordelen t.o.v. bijvoorbeeld een deuvel.Fixchip verbinder

 • Productietijd minimaal 20% besparing
 • 100% nauwkeurig
 • Geen storingsgevoelige aggregaten
 • Lagere investering in machine-uitrusting
 • Hoger rendement uit de bruto platen
 • Minder vervuiling van de machine
 • Minder reststukken op de machine

Voordelen beschreven door FixChip.com.

De FixChip heeft enkel verticale bewerkingen. Dit zorgt ervoor dat panelen niet nog een tweede keer opgelegd moeten worden om bijvoorbeeld horizontale boorbewerkingen te kunnen uitvoeren. Dit komt omdat er gebruik gemaakt wordt van een T-vormige profielfrees. Deze frees (diameter 34mm) zakt in de 35mm gaten (nesting) of komt verticaal naast het werkstuk naar beneden en vervolgens wordt deze in het werkstuk verplaatst waardoor de horizontale bewerking ontstaat. De vorm van de FixChip zorgt ervoor dat deze precies in deze ronding past. Gebruikt u de nieuwe gereedschappen? Dan zal het gat van 34 mm zelfs door het gereedschap zelf worden gemaakt.
Zie: video.

 

De FixChip met imos gebruiken

KijkOpKasten ontwikkelde speciaal voor imos iX een import om het meubelbeslag te gebruiken zonder dat de imos tekenaar dit zelf moet programmeren. Op deze wijze kunt u snel gebruik maken van dit unieke meubelbeslag. Het beslag kan variabel worden gekozen waardoor een schap, middenstaander of dek direct is voorzien is van de verbinder. Hiermee zitten alle gaten en frezingen direct op de juiste plek. Ook wordt het verbindertje in 3D gevisualiseerd in de kast op maat. Bewerkingen als een groef in de oppervlakte en in de kopse kant een frezing met een T profielfrees zijn voorbereid voor het instellen op uw machine.

FixChip imos iX

Machine aansturen met imos iX

Met imos tekent u niet alleen meubels en kasten op maat maar ook CNC productiedata kan door door de software worden voorzien. Dit noem je CAD/CAM. CAD staat voor tekenen. CAM staat voor machine-aansturing. Zo worden boringen, frezingen en eventuele zaagbewerkingen direct vertaald naar de machinesoftware. Voor de machinebediener zal er dus niets veranderen. Voor de tekenaar of werkvoorbereider zal het werk wél drastisch versnellen. Met deze oplossing tekent u immers in 3D uw meubel en produceert u dit direct met uw houtbewerkingsmachine(s).

Voor welke CNC is de verbinder geschikt?

Er zijn in onze branche verschillende soorten CNC-gestuurde boor en freesmachines. In dit artikel wordt voornamelijk gesproken over een nestingmachine. Met een nestingmachine worden panelen op de CNC machine uit één grote plaat ‘genest’. Ten opzicht van een traditionele CNC machine met cups worden de panelen dus niet stuk voor stuk opgeladen maar laad je het volledige plaatmateriaal in één keer op de machine. Dit heeft voor en nadelen. Eén  van de voordelen is bijvoorbeeld dat de plaat bijna in een keer bewerkt kan worden. Er zijn dus minder handelingen en er hoeft geen losse formaatzaag meer te zijn.

Bij een CNC machine voorzien van Cups kan de Chipfix ook worden toegpast. Dan zakt het gereedschap immers gewoon naast het werkstuk en maakt deze dezelfde beweging.

Nesten in imos iX

Installatie van de imos import

Na het  downloaden van de import voor imos iX belt KijkOpKasten met u in om ook de specifieke machine-instelling te maken. We kunnen immers wél de CAD import maken maar machines (en inrichting) kunnen iets van elkaar verschillen. Het installeren van de machine koppeling duurt niet lang en zit als standaard onderdeel van uw aankoop. Via een beveiligde remote desktop verbinding neem ik uw scherm over en kijk ik even mee.

In deze film laat FixChip zien hoe het verbinderbeslag op een CNC gestuurde nestingmachine wordt gemaakt.

Wat heeft u nodig?

 • De import van KijkOpKasten voor uw imos iX software
 • Installatie door KijkOpKasten
 • De FixChip.
 • Gereedschap op uw CNC-machine. O.a. hier te koop:website.

Aan de slag!

Overtuigd? Hartstikke leuk! Informeer vooraf even bij ons of uw wensen ook met deze oplossing kunnen worden gemaakt. KijkOpKasten helpt u graag bij de installatie van de FixChip in uw imos software. We hebben geprobeerd de import voor een aantrekkelijke prijs aan te bieden. Ook willen we graag dat u er direct mee kunt produceren. Daarom zit er altijd een half uurtje installatie bij. Mocht dit niet voldoende zijn dan supporten wij u snel en voordelig. Kijk snel in onze webshop voor de download.