Greeploze keukens met greeplijsten

Hoe maak je een greeploze keukens met greeplijsten in imos? In de Benelux worden greeploze keukens niet alleen uitgevoerd met aluminium profielen maar ook in hout! Toch merk ik dat veel bedrijven werkend in de interieurbouw niet goed weten wat de beste aanpak is. In dit artikel leer ik je meer over de eigenschappen die een greeploze keuken in imos zou moeten hebben. Ook vertel ik je hoe je kan wisselen tussen de greep en het greeploze profiel!

Greeploos in imos ; instructievideo

In de onderstaande video toon ik hoe ik de profiellijsten toepas in de greeploze keukens.

Greeploze profielen toepassen in imos

Greeplijsten

Eerst moet je bedenken welke soort greeploze keukens jij in het bedrijf verkoopt. Door mijn ervaring in de branche weet ik dat er verschillende typen greeplijsten worden gebruikt. De meest voorkomende modellen zijn als volgt:

  • Aluminium
  • Plaatmateriaal

In de imos software is de keuze met een simpel selectiemenu te kiezen. Alle parameters worden vervolgens direct op de juiste wijze ingevuld.

Kies de gewenste type greeplijst
Kies de gewenste type greeplijst

Greeplijst gemaakt van Aluminium

Een populair profiel voor de greeplijsten is die van aluminium. Het voordeel van dit soort lijsten is dat er veel hulpstukken zijn om deze te kunnen gebruiken. Zo kan je deze profielen makkelijk bevestigen met de hoekstukken aan de kastzijdes. Ook zijn er buiten en binnenhoeken om kasten in een hoek van 90 graden te kunnen positioneren. Verder zijn de lijsten vaak in kleur te verkrijgen zodat de greeplijst in een bijpassend design te combineren valt bij het kast materiaal. Een veelgebruikte leverancier hiervoor is bijvoorbeeld Häfele.

Aluminium greeplijst in imos

KijkOpKasten heeft de aluminium greeplijst op een flexibele en variabele manier ingebouwd in de kastconcepten. Dit zorgt ervoor dat de hoogte van het profiel makkelijk te kiezen is door het schap te verplaatsen. Ook zijn de kepen in de wand flexibel te kiezen. Door het ingeven van een overmaat wordt de keep wel of juist niet uitgevoerd.

Aluminium greeplijst de technieken

De aluminium greeplijst in keukens bestaat uit een zogenaamde C greep en een L greep. De L variant zit bovenin het meubel en de C variant zit vaak in het midden van het meubel. De C greep zal in bepaalde gevallen dus ook meerdere keren worden gepositioneerd. In het concept zoals wij dat hebben uitgewerkt is de C-greep altijd gekoppeld aan een schap, zo kunnen we positie makkelijk veranderen. Dit zie je in onderstaande afbeelding.

Bij het vergroten van de lade gaat de sparing en de greeplijst mee

Houten greeplijsten

Houten greeplijsten komen vooral voor in de BeNeLux. Nederlandse en Belgische imos en WoodCADCAM gebruikers maken hoogwaardige meubels. Hier past een houten greeplijst bij. Deze hebben als eigenschap dat de kleur en type materiaal precies gelijk kan zijn aan de kastromp. De houten greeplijst (of van welk materiaal je deze ook wil maken) is in mijn uitgewerkte concept volledig samengesteld uit variabelen. Zo kan de diepte, hoogte en zelfs de freesradius worden bepaald. Ook hoekstukken kunnen worden gemaakt.

Greeplijst plaatsen (over meer modules)

Er zijn twee manieren om de greeplijst te plaatsen. In de afbeeldingen is te zien dat de sparing kan worden gemaakt of dat de sparing en de greeplijst tegelijkertijd kan worden geplaatst. Dit heeft er o.a. mee te maken dat de greeplijst geen deelnaden mag hebben tussen de kastmodules. Hier heb je twee technieken van plaatsen.

  • Per kast (dit kan gekozen worden via de artikel specifieke variabelen)
  • Over meer keukenkasten (dit kies je als lengtedeel zoals getoond in vanaf dit moment in de video.)

Greepsparingen frezen

De volgende manier van produceren kan worden toegepast. Zagen, kantenlijmen, frezen. Dit is de werkmethode die ik veel bij klanten zie. Op dit moment treedt vaak het probleem op dat het kantenband losspringt van het paneel. De krachten die de roterende frees maken op het band zullen ervoor zorgen dat het loskomt. Dit kan worden voorkomen door bijvoorbeeld een links-, en rechtsdraaiende frees in te zetten. In dit geval zal de frees het band doorsnijden in de richting van het paneel en zal het kantenband blijven zitten. In de volgende afbeelding is dit geïllustreerd. Het concept zoals wij dat in de imos database hebben gebouwd voldoet aan deze werkwijze.

frezen greeploos

Keukeneiland met greeplijsten

Met imos CAD CAM is het ook mogelijk om een keukeneiland te creëren. In dit geval heb je alleen zijstukken nodig die van de greeplijsten zijn voorzien. Het is over het algemeen een goed idee om een analyse te maken welke eigenschappen een keukeneiland moet hebben. Aan de hand van deze opsomming kan de juiste aanpak worden gekozen.
Greeploos keuken eiland

Hulp nodig bij installatie?

Heb je hulp nodig om de greeplijsten te configureren? Afhankelijk van jullie wensen en eisen kan KijkOpKasten helpen om de greeplijsten op een goede manier te integreren. Maak direct een afspraak of kom in contact!