Thuiswerken door Corona? Zo doe je dat!

De Nederlandse regering beveelt iedereen aan om thuis te werken om verdere verspreiding van het Corona Virus tegen te gaan. In dit artikel lees je hoe je toch met de software imos iX of WoodCADCAM 3D CAD CAM kunt werken terwijl je niet op kantoor bent!

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Microsoft Office kan imos niet direct op een laptop worden gebruikt als deze niet binnen het bedrijfsnetwerk aanwezig is. Dit omdat de software met een database werkt waar al je parametische meubels in opgeslagen zijn. Als je een laptop of een computer buiten het bedrijf gebruikt kun je dus geen gebruik maken van de database in het bedrijf.  

Natuurlijk zijn er alternatieve opties om remote te kunnen werken. Ik leg je er in dit blogartikel graag meer over uit!

Thuiswerken met imos of WoodCADCAM op 3 manieren

Het is mogelijk om imos of WoodCADCAM op de volgende manieren thuis te gebruiken:

 1. Een locale software installatie op een laptop of computer buiten het bedrijfsnetwerk. De gemaakte data of tekeningen kan je  importeren of exporteren via de import/export module. 
 2. Een installatie van imos op een virtuele server in de Cloud (bijvoorbeeld Citrix)
 3. Een installatie van de Microsoft SQL database op het bedrijfsnetwerk. Een VPN-verbinding tussen computers buiten het netwerk met het interne netwerk. 

Licentie

Let op; als je op dit moment een netwerklicentie gebruikt dan zullen onderstaande tips niet werken. Als je dit niet weet welk licentiemodel je gebruikt kan dit op de volgende wijze makkelijk worden gecontroleerd. 

Locale licentie (Groene USB-licentiesleutel)

 1. Controleer je computer rondom op de USB-ingangen. Zit hier een USB-stick in met het volgende uiterlijk?
  dongle imos

  Dan kan je thuis werken! Zit er geen USB-licentiedongle in jouw computer? Vraag dan de leverancier van de software naar de mogelijkheden. Heb je een rode USB-licentiesleutel? Kijk dan bij het kopje Netwerklicentie.
 2. Als de licentiedongle ‘groen’ van kleur is dan dien je – op de computer waar je de software zou willen opstarten – deze stick in de USB poort willen steken. 
 3. Gebruiker vanaf 01-01-2020? Dan heeft je een licentie zonder dongle. Het loskoppelen van de licentie is in dit geval voldoende!

Netwerklicentie (Rode USB-licentiesleutel)

Heb je een rode USB-licentiesleutel? Dan gebruik je binnen jouw bedrijf een zogenaamde netwerklicentie. Deze netwerklicentie wordt binnen het bedrijfsnetwerk automatisch gedeeld. De computer(s) binnen het bedrijfsnetwerk met imos CAD CAM zoeken de licentie en vinden vervolgens een netwerklicentiesleutel.

Een netwerklicentie zou je in een locale computer kunnen stoppen en imos kunnen gebruiken. Echter, je kunt dan niet meer met meer mensen tegelijk, vanuit huis werken. Om met meer collega’s tegelijkertijd thuis te kunnen werken zal je dus contact moeten maken met jouw bedrijfsnetwerk. De optie voor het gebruik van de software staat hier beschreven ‘imos data en database in de cloud via VPN verbinden’ verderop in deze blog.

Setup netwerklicentie voor gebruik bij VPN

Voer de volgende stappen uit:

 1. Log-in op de computer of server waar de netwerklicentie is aangesloten. (Het rode lampje op de dongle moet branden.)
 2. Zoek het IP-adres op. Dit kan bijvoorbeeld via het ‘Command prompt’. Typ in het zoekvenster van het Windows startmenu ‘CMD’ en geef [enter]. Type in ‘IPConfig’ en vervolgens geef [Enter]. Nu staat het ip adres in beeld.
  instelling dongle vpn imos
 3. Dit IPadres van de server vul je in bij het configuratiescherm van de dongle. Deze is op de volgende wijze te vinden. Open de internetbrowser door deze link te openen. http://localhost:1947/_int_/config_to.html
 4. Neem de instellingen over (door het eigen IP adres in te vullen.)

 5. Wacht enkele minuten. Pas na enkele minuten heeft de wijziging effect.
 6. Na de wachttijd zal je in dit scherm zien dat de netwerkdongle nu zichtbaar is binnen het netwerk. Ook voor VPN gebruikers!
Software-installatie van imos of WoodCADCAM

Een software gebruiker – met onderhoudscontract bij de softwareleverancier – heeft recht op het installeren van de software op maximaal 3 verschillende computers per licentie. Indien je thuis een computer hebt – die geschikt is voor de specificaties van de software – dan kan je de software (locaal) installeren.  Op de website van imos lees je installatie instructies en kan de software worden gedownload. Hiervoor heb je een gebruikersaccount nodig. Deze kan worden aangevraagd via de softwareleverancier. 

Software downloaden en installeren

 1. Ga naar de website van imos. https://www.imos3d.com/en/service/ix-support-center
 2. Login met uw gebruikersaccount en wachtwoord. 
 3. Ga naar het kopje ‘Software’, ‘Setup & DVD’ en kies de gewenste softwareversie. 
 4. Weet u niet welke software versie u gebruikt? Open imos in uw bedrijf en kies tabblad ‘Systeem’.
  info

  Kies vervolgens het ‘i’ icoon. Hier leest u het versienummer.
  Versie 13 = imos iX 2017
  Versie 14 = imos iX 2019
  versie imos
 5. Volg de stappen van het installeren van de software volgens dit document. (Bron: imos). 
 6. Let altijd op de minimale systeemspecificaties. Deze zijn hier te vinden. https://www.imos3d.com/en/service/ix-support-center/software/system-requirements

Liever hulp bij installatie?  KijkOpKasten kan u hierbij bijstaan.

Locale installatie (op andere computer) & gebruik van de import/ export module

Het is mogelijk om imos op een locale computer (lees: je eigen computer) te installeren en deze te gebruiken. Het lijkt alsof je normaal werkt vanaf je server binnen het bedrijf. Je zal echter wel nog een extra stap moeten zetten. Zo zullen gemaakte tekeningen en andere data moeten worden geïmporteerd en/of geëxporteerd.  Ik raad je wel aan om dezelfde database op jouw computer te gebruiken die nu in het netwerk aanwezig is. Vergeet niet – zoals hierboven – de licentiedongle mee te nemen.

Volg het volgende stappenplan:

 1. Installeer de software zoals hierboven aangegeven. (op een geschikte computer) 
 2. Maak een database back-up van jullie huidige database en servermappen ‘Library’ en “Factory’. Dit kan via de imos Organizer. In de imos Organizer kies ‘Systeem’, ‘Database’, en vervolgens ‘Backup Database’. 
  imos db
 3. Kies een back-up locatie en kopieer deze naar de nieuwe computer. 
 4. Restore (plaats terug) database op de nieuwe computer. Dit gaat via de volgende werkwijze. 
 5. Open de imos Organizer. Kies ‘Systeem’, ‘Database’, en vervolgens ‘Restore Database’.  Selecteer de database en volg de stappen.

Omdat nu de locale database wordt gebruikt (dit is dus een database op jouw computer) om de data in andere pakketten te verwerken zal op een bepaald moment de tekening moeten worden geïmporteerd in de server database. Dit kan met de import/ export module. Volg de volgende stappen.

Een imos opdracht exporteren.

 1. Open de imos Organizer. 
 2. Kies ‘Integratie’. 
 3. Selecteer de gewenste opdracht op te exporteren. 
  export imos order

Een imos opdracht importeren

 1. Importeer deze order in de database van de server. Dit zal je dus waarschijnlijk moeten doen wanneer de order geproduceerd zal moeten worden. 
 2. Volg hiervoor het volgende stappenplan. 

  instellingen import export

  import order imos
 3. Je order is nu in de server database toegevoegd. Geimporteerde orders worden altijd in de map ‘import’ geplaatst.

imos op een virtuele server in de cloud

Het zou ook kunnen dat de gehele imos database en data in de cloud staat. imos heeft goede ervaringen met het Citrix systeem. Al zijn er ook andere oplossingen gestest als Microsoft Saas.
Het inrichten van dit systeem kan het beste door een systeembeheerder worden begeleid. Het voordeel van imos in een Citrix omgeving is dat de CAD software volledig op de server wordt geïnstalleerd. Op deze wijze heb je geen krachtige computers meer nodig (een simpele computer met internetverbinding is voldoende) en zal dus al het rekenwerk op de server worden uitgevoerd. Ook kan op deze wijze worden thuis gewerkt mits de internetverbinding krachtig genoeg is. 

Meer informatie over deze optie? Kom in contact!

imos data en database op de bedrijfsserver bereikbaar maken vanaf thuis (of andere locatie) via een VPN verbinding

Het is ook mogelijk om alleen de Microsoft SQL database en de datamappen bereikbaar te maken via het internet. Deze cloud of server zal bereikbaar moeten via een zogenaamde VPN-verbinding. Met een VPN-verbinding kan een computer via een extern netwerk (dus bijvoorbeeld bij je thuis) verbinding maken met een beveiligd bedrijfsnetwerk via het internet.

Uiteraard zal de internetverbinding voldoende snelheid moeten bieden vanaf beide locaties. Ik raad een stabiele glasvezel verbinding aan maar heb je dit niet dan valt het altijd te proberen.

Deze optie heeft altijd de voorkeur boven alle bovengenoemde opties. Dit omdat dit het minste effect zal hebben op de werkwijze.  Een VPN of VPN tunnel is een beveiligde connectie waardoor de computer ‘denkt’ dat deze zich binnen het netwerk bevindt. Het zal er dan ook voor jouw computer niet anders uitzien.  Ik raad je aan om contact op te nemen met jullie systeembeheerder voor het instellen van de VPN. KijkOpkasten kan meedenken in de configuratie.

Gebruik je een netwerklicentie? Lees dan ook het kopje over de netwerklicentie door!

Werkwijze computer of laptop via een VPN met bedrijfsserver verbinden

Zorg ervoor dat de systeembeheerder de stappen heeft uigelegd en geinstalleerd.

 • Controleer de internetverbinding.
 • Maak de connectie via het VPN-programma.
 • Controleer of de imos Library en Factory mappen nu beschikbaar zijn.
 • Start imos.

Andere opties

Sommige bedrijven hebben ook geëxperimenteerd met Remote Desktop als ‘Teamviewer’ software. Dit kan ik afraden. De verbinding tussen de software en de thuiscomputer is vaak niet snel genoeg om met AutoCAD te kunnen werken. De muis zal bijvoorbeeld schokkender reageren. Al weet ik dat er mensen zijn die dit op deze wijze toch gebruiken in gevallen van ‘nood’.

Conclusie

Het is heel goed mogelijk om thuis te werken met imos. Je zal er echter wel wat voor moeten doen. KijkOpKasten heeft veel gesprekken over de mogelijkheden van remote werken, het nieuwe werken en/of thuiswerken. Ik vind het altijd leuk om te brainstormen wat de beste optie voor jouw bedrijf kan zijn. Kom in contact voor meer informatie.

Disclaimer

KijkOpKasten is niet verantwoordelijk voor het eventueel optreden van fouten, dataverlies en dergelijke. Geen garantie op niet werkende software, etc n.a.v. het volgen van dit artikel. Bij twijfel roep hulp in. Alle rechten voorbehouden.