VR rendering met imos iX 2019

Het maken van een VR rendering met imos iX 2019 is vanaf nu mogelijk*. Maak een foto-realistisch beeld van jouw meubels in imos iX of exporteer deze naar je VR headset. In deze blog laat ik je de mogelijkheden zien die imos iX nu beschikbaar heeft gesteld. Maak een virtuele showroom met deze mooie nieuwe functie!

Wat is VR Rendering?

VR staat voor ‘Virtual Reality’ oftewel ‘virtuele realiteit’ . Voor VR heb je een VR-bril nodig. Met een VR-bril stap je op een gemakkelijke wijze in een virtuele wereld. Maar ook zonder VR-bril is het mogelijk om de ontwerpen in 3D te kunnen zien waarover later meer. VR vraagt om kwalitatief goede renders. Een goede render bestaat uit een zo realistisch mogelijk beeld zoals je dat in een echte wereld ook zou zien. Zo goed dat je hoofd (letterlijk) zou moeten denken dat je je in een virtuele wereld begeeft. Een mooie VR omgeving of rendering toont rondom (360 graden) een beeld waar jij je als brildrager in bevindt. Dat ziet er ongeveer op de volgende manier uit.

Hoe werkt een VR-bril?

Een VR ‘glasses’ of VR-bril kan je kopen bij diverse partijen. Voordat je tot aanschaf overgaat zou ik je willen aanraden je eerste te verdiepen in de mogelijkheden. Op deze website lees je meer over de geschiedenis van de VR bril. Een VR bril toont op een beeldscherm in de headset de omgeving. In de VR-headset zitten lenzen die ervoor zorgen dat het display de omgeving in de virtuele wereld laat zien. Je kan zelf al een VR bril vouwen van karton maar als je serieus met deze toepassing aan de slag wil gaan dan raad ik je aan een luxere VR-bril te overwegen. Een luxer model bril zal namelijk lekkerder zitten, allerlei sensoren hebben om de bewegingen te detecteren en wellicht ook extra accessoires hebben om dingen (in de virtuele wereld) mee op te pakken. Kortom, laat je hierover adviseren. Een goede VR-bril vergroot de ervaring.

VR en imos iX. Wat heb ik nodig?

Om jouw 3D model virtueel te kunnen kijken op je VR-bril zal je een aantal stappen moeten zetten. In imos iX 2019 is het mogelijk om een 3D bestand inclusief de benodigde decors en structuren te kunnen exporteren. *Let op; je hebt hiervoor de module ‘ VR Link CAD’ nodig. Vraag hiernaar bij jouw imos iX verkooppartner.

  • Teken je meubel(s) zoals je dat altijd in iX hebt gedaan
  • Maak een export vanuit imos iX. (imosamtools 6070)
  • Laad dit bestand in ‘Sketchfab‘ en genereer een 3D export
  • Open het opgeslagen model in ‘Twinmotion‘ software.

VR beleving in Twinmotion

Een andere imos Partner heeft een korte film beschikbaar gesteld hoe hoe de VR beleving van een imos iX keuken eruit ziet. Vinden jullie dit net zo indrukwekkend als ik?

VR-beeld in Twinmotion

Aan de slag met Twinmotion

In deze instructievideo zie je precies hoe je Twinmotion is samenwerking met iX 2019 kan inzetten. Let vooral op details als schaduwwerking, zonsinval en omgevingen die prachtig, snel en live aan te passen zijn.

Instructievideo iX 2019

Virtuele showroom met imos iX 2019?

Ik zie in deze technieken de ideale oplossing om het getekende imos iX 3D model op een zeer mooie manier te presenteren omdat die veel mogelijkheden biedt op het gebied van beleving. Zeker in de tijd dat de showroom niet gemakkelijk bezocht kan worden vanwege de Corona perikelen is dit wellicht de oplossing. Een VR-Glass kan uw klant letterlijk in zijn nieuwe keuken, badkamer, toilet, inloopkast of ander maatwerk interieur laten stappen maar natuurlijk hoeft het niet perse met een bril.

Mooie rendering zonder VR-bril?

Bovenstaande technieken gebruiken maar dan zonder VR-bril? Natuurlijk kan dit ook! De afbeeldingen zoals hierboven getoond zijn fotorealistische afbeeldingen (eventueel in HD formaat te maken) van de ruimte zoals deze in het programma Twinmotion zijn geladen. Deze afbeeldingen kennen zeer veel details als zonsinval, schaduwwerking en een mooie omgeving. Hoewel ik denk dat de rendering in imos standaard ook prima werkt; kan Twinmotion in dit geval dus ook uitkomst bieden.

Overigens is Twinmotion niet de enige partij die Sketchfab modellen kan verwerken. Er zijn ook partijen die zonder software te installeren jouw 3D model zichtbaar maken in een prachtige gerenderde omgeving. Dit is dan weer handig is je werkt zonder VR-bril want hierbij kan je letterlijk een URL/Link doorsturen aan jouw klant en deze op bijvoorbeeld een iPad of computer laten bekijken. Zo ziet jouw klant precies wat hij bij jou aan maatwerk interieurs in imos iX heeft laten uitwerken!

VR in een showroom

Het laatste topic wat ik wil behandelen is de mogelijkheid tot VR in een showroom. Dit kan interessant zijn voor partijen die een bepaalde meubelcollectie in een showroom willen laten zien. imos biedt services om een collectie meubels met vaste variabelen te laten aanpassen in een VR omgeving. Zo zou je bijvoorbeeld kleuren kunnen veranderen, laden en deuren kunnen openen en virtueel kunnen rondlopen in een virtuele ruimte. Deze techniek is anders als hierboven beschreven maar is wellicht interessant voor bedrijven met een showroom. Een voorbeeld van deze situatie zie je hieronder.

Ik adviseer je graag bij het maken van een mooie rendering, VR setup of andere 3D technieken voor jouw maatwerk meubilair in imos iX 2019.